Na zijn orgelstudies bij Chris Dubois aan het Brugse Conservatorium, studeerde Bart Naessens aan het Lemmensinstituut te Leuven, bij prof. Luc Ponet. Eind september 2005 behaalde hij het specialisatiediploma orgel (de zgn. Prix d’excellence) met een examen te Parijs in het teken van ‘Franse symfonische orgelmuziek’ met grootste onderscheiding en felicitaties van de jury. In mei 2007 studeerde hij af voor klavecimbel bij Kris Verhelst en in september 2008 behaalde hij met glans zijn Master diploma orkestdirectie in de klas van Edmond Saveniers.  Hij volgde masterclasses bij o.a. Ben van Oosten, Ludger Lohmann, Louis  Robillard, Leo Van Doeselaar, Menno Van Delft, Trevor Pinnock, Skip Sempé, … 

Het is bijzonder moeilijk een bepaald stempel te drukken op Barts muzikale bezigheden. Enerzijds is hij een bijzonder gerespecteerd en gewaardeerd continuo speler (mede door zijn jarenlange studie van de ‘oude muziek’ en de correcte historische uitvoeringspraktijk ervan), anderzijds wordt hij zowel solistisch als in kamermuziekverband gezien op concertpodia in binnen- en buitenland met de meest uiteenlopende repertoires, gaande van vroege polyfonie tot creaties van hedendaagse componisten. Daardoor heeft hij het voorrecht nu al, op jonge leeftijd, met de meest vooraanstaande musici en gerenommeerde ensembles en orkesten te mogen musiceren en door hen uitgenodigd te worden, zoals o.m. Ensemble Explorations, Il Gardellino, Collegium Vocale Gent, Currende (consort), De Nederlandse Bachvereniging, Zefiro Torna, Collegium Instrumentale Brugense, Koor en orkest van de Koninklijke Muntschouwburg, Vlaams Radiokoor en -orkest, The am’rous flute, de Beethovenacademie, Muziektheater Transparant enz… 

capriola di gioia klIn 2007 richtte hij samen met Amaryllis Dieltiens het ensemble “Capriola Di Gioia” op. Ze  delen hun passie voor het 17e eeuwse- en barokke repertoire en zien het als een uitdaging om deze aangrijpende muziek op zeer persoonlijke- en expressieve wijze te delen met hun publiek. 

Sinds 1999 is Bart titularis-organist aan de Sint-Gilliskerk te Brugge. Hij doceert orgel en klavecimbel aan de academie van Blankenberge en aan de Kunsthumaniora van het Lemmensinstituut te Leuven. 

Bart legt zich steeds meer toe op het dirigeren en wordt regelmatig bij diverse koren en orkesten als gastdirigent gevraagd. Zo is hij op regelmatige basis repetent van het Vlaams Radiokoor. Daarnaast is hij o.a. dirigent van het Brugse koor Vagantes Morborum en het Roeselaars Kamerkoor waarmee hij reeds vele prestigieuze projecten heeft uitgevoerd.

 

Onze laatste Nieuwsbrief ▼

Volg ons op Facebook

Logo Facebook

Inschrijven Nieuwsbrief

Webdesign en Webapplicatie ontwikkeld door Edit4U