Albert Brussee 2017 02 klAlbert Brussee (6 mei 1946, Apeldoorn) studeerde na zijn gymnasiumopleiding aan het Muzieklyceum te Amsterdam voor de hoofdvakken piano en schoolmuziek. Als leerling van Jaap Spaanderman, Danièle Dechenne en Ton Hartsuiker (voor moderne muziek) behaalde hij in 1971 het Einddiploma Solospel met onderscheiding. Hij besloot zijn studie in 1974 met de Prix d'Excellence, de meest prestigieuze muziekprijs in Nederland in die tijd.

Van 1971 tot 1981 trad Albert Brussee regelmatig op, uitsluitend als solist, en was ook meerdere malen over de radio te horen. In verband met focale dystonie aan zijn rechterhand legde hij zich nadien toe op lesgeven als pianodocent en leraar Historische Ontwikkeling Piano aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag.        

Als redacteur van zowel het Piano Bulletin van EPTA-Nederland als het tijdschrift van de Nederlandse Franz Liszt Kring publiceerde hij een groot aantal artikelen van muziekhistorische en pianopedagogische aard, ook in Engelse, duitse, Hongaarse en Amerikaanse tijdschriften. Door zijn reconstructie en uitgave van vroege versies van Liszts  pianocyclus 'Harmonies poétiques et religieuses', samen twintig nog niet eerder gedrukte klavierstukken, heeft Albert Brussee vooral als Liszt-kenner naam gemaakt. Daarnaast componeert hij – in het verleden ook in samenwerking met wijlen Max Prick van Wely – pianomuziek, waarin een zekere invloed van de ‘lichte muze’ herkenbaar is.

De laatste jaren treedt Albert Brussee weer vaker voor het voetlicht, zowel in recitals, lecture recitals als lezingen. Hij bracht zeven CD's uit, die in vele tijdschriften en dagbladen lovend werden besproken.

 

 

Onze laatste Nieuwsbrief ▼

Volg ons op Facebook

Logo Facebook

Inschrijven Nieuwsbrief

Webdesign en Webapplicatie ontwikkeld door Edit4U