Foto 2 Pianist Wouter Harbers Fotografie Fred Manschot

Mijn naam is Wouter Harbers, ik ben pianist en het is mijn passie om pianomuziek te delen met een breed publiek.

Van jongs af wilde ik de muziek in. Als mijn opa of broer orgel speelde, stond ik met kippenvel te luisteren en besloot ik ‘later’ beroepsorganist te worden. Vanaf mijn negende volgde ik orgelles en op mijn zeventiende werd ik kerkorganist. Liefst zou ik na de HAVO gelijk naar het Conservatorium zijn gegaan, maar mijn ouders adviseerden me eerst een opleiding te volgen waar de kans op een ‘betaalde boterham’ groter zou zijn: dat werd de PABO. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan: tijdens mijn tweede studiejaar op de PABO richtte ik samen met twee vrienden een projectkoor op dat ik zelf dirigeerde. Binnen een jaar voerden we een Cantate van Bach en de eerste helft van de Messiah van Händel uit: een onvergetelijke ervaring…

Intussen verkende ik de piano en in 2005 gaf ik mijn eerste recital. Vanaf 2008 stond ik in deeltijd voor de klas, maar daarnaast bleef ik actief in de muziek, met als hoogtepunt een cd-opname en een tournee als liedbegeleider op de piano. Vanaf 2009 studeerde ik in deeltijd koordirectie aan Hogeschool IDE, een privéopleiding van Joop Schets. Gaandeweg ontdekte ik echter dat mijn liefde voor de piano groter was. In 2010 stopte ik met de opleiding koordirectie en in 2011 deed ik mee aan een pianoconcours om te kijken of er een carrière als pianist in zou zitten. Ik won het EMG-concours en vanaf dat moment ging het snel. 

In 2012 mocht ik een piano-cd opnemen. Daarop volgden uitnodigingen voor concerten, met als hoogtepunt een optreden in het Beatrixtheater te Utrecht voor ruim 1800 jongeren, diverse ministers en premier Mark Rutte. In 2013 debuteerde ik op radio en tv. Met diverse orkesten speelde ik o.a. Klavierconcerten van Bach, Haydns Pianoconcert in D, Beethovens Vierde Pianoconcert en Chopins Eerste Pianoconcert. Daarnaast startte in 2013 mijn eerste eigen concertserie in Zeist. 

Ik kon mijn baan in het onderwijs afbouwen en sinds 2014 ben ik fulltime pianist, met jaarlijks ruim 100 concerten. Daarnaast dirigeer ik drie koren: Vocaal Ensemble Lobet den Herrn te Bodegraven, Kerkkoor Driebergen en Soli Deo Gloria te Langbroek. In Zeist en Driebergen speel ik orgel en piano in vijf kerken. Daarnaast heb ik drie concertseries met koffieconcerten en zaterdagmiddagconcerten in Zeist en Amersfoort. In 2018 speelde ik voor het eerst in de grote zaal van Tivoli Vredenburg: een ervaring om nooit te vergeten.

Mijn muzikale ontwikkeling heb ik te danken aan de volgende docenten: Bernhard Touwen en Olga Malkina (piano), Patrick van der Linden en Joop Schets (koordirectie), Arend-Jan van de Kettelarij, Dick Sanderman en Peter Eilander (orgel). Daarnaast volgde ik masterclasses bij Gerard de Wit en Wibi Soerjadi. In mei 2018 mocht ik deelnemen aan de mastercourse van het Internationaal Liedfestival Zeist, waar ik samen met bariton Rutger van Oeveren een week werd gecoacht door internationaal bekende musici zoals Elly Ameling en Julius Drake. In oktober 2018 werd ik samen met Rutger geselecteerd voor een mastercourse in Oxford, met docenten van wereldformaat en een presentatie-recital in Holywell Music Room te Oxford.
(foto: Fred Manschot)

Onze laatste Nieuwsbrief ▼

Volg ons op Facebook

Logo Facebook

Inschrijven Nieuwsbrief

Webdesign en Webapplicatie ontwikkeld door Edit4U